Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Η «ταυτότητα» του Ελληνα blogger

kathimerini.gr ημερομηνία δημοσίευσης: 19 - 03 -2008
Ερωτήματα και απαντήσεις στην πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο για το ραγδαία αναπτυσσόμενο φαινόμενο

Του Ματθαιου Τσιμιτακη

Ενα περίπου μήνα μετά την πολύκροτη υπόθεση του press-gr, αλλά και ένα περίπου χρόνο μετά την έκρηξη της ελληνικής μπλογκόσφαιρας και την «εισβολή» της στα δημόσια πράγματα της χώρας, έρχεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο η πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα: ποιοι είναι οι bloggers που τα τηλεοπτικά κανάλια λάτρεψαν το περσινό καλοκαίρι, όταν κατέβηκαν στους δρόμους υπέρ της αναδάσωσης της Πάρνηθας, αλλά δαιμονοποίησαν πριν από λίγες εβδομάδες, όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα των διαχειριστών του press-gr; Τι ρόλο παίζουν στον δημόσιο διάλογο και την ενημέρωση; Ασκούν δημοσιογραφία και αν ναι τι είδους; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προσπάθησε να φωτίσει ο μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος των δυνητικών κοινοτήτων της σχολής Ψυχολογίας, Ζαφείρης Καραμπάσης.

Το φαινόμενο των blogs δεν μετράει περισσότερα από 10 χρόνια ζωής, όμως δείχνει ότι επηρεάζει δυναμικά το τοπίο της ενημέρωσης και δίνει τη δυνατότητα εμφάνισης στον δημόσιο χώρο νέων απόψεων και προσώπων, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να εκφρασθούν.

Αν οι Ελληνες χρήστες του Ιnternet αποτελούν λιγότερο από το 30% του γενικού πληθυσμού, η ενασχόληση με το blogging αφορά σε ένα ακόμα μικρότερο κομμάτι αυτών, και συγκεκριμένα τους πιο έμπειρους, μορφωμένους και εξοικειωμένους με αυτό χρήστες του. Ομως δείχνει μια τάση που διεθνώς αναπτύσσεται ραγδαία και αλλάζει όχι μόνο τη φύση του Ιnternet, αλλά αυτήν του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας γενικότερα. Κάθε δευτερόλεπτο δημοσιεύονται στα blogs όλου του πλανήτη 17 νέα κείμενα, ενώ κάθε μέρα που περνάει δημιουργούνται 120.000 νέα blogs.

Στην Ελλάδα, από τη μαζική διαμαρτυρία για την υπόθεση της Αμαλίας Καλυβινού, τη διοργάνωση διαμαρτυρίας για την καμένη Πάρνηθα, τις αποκαλύψεις των βασανισμών σε αστυνομικά τμήματα έως την υπόθεση του press-gr, η Ελληνική Μπλογκόσφαιρα μεγαλώνει, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, τόσο ο αριθμός των blogs όσο και το κοινό τους έχουν υπερδιπλασιασθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος -40.000 blogs με κοινό 500.000 Ελληνες χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: