Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Παράταση ενός έτους για την υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ

ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ θετικής αποδοχής, αν όχι όλων, πάντως σημαντικού μέρους των ελληνικών αιτημάτων για παρατάσεις των περιφερειακών προγραμμάτων των πυρόπληκτων περιοχών αλλά και τομεακών προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ έγινε χθες από τη Θεσσαλονίκη η αρμόδια Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε., κα Danuta Hubner, από το βήμα της τελετής παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Γ' ΚΠΣ και των στόχων του ΕΣΠΑ 2007-2013, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η Επίτροπος περιφερειακής ανάπτυξης της Ε.Ε. δεν ήταν καθόλου φειδωλή σε θετικά σχόλια για τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2007-2013, σημειώνοντας, ωστόσο, μια σειρά από συστάσεις προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την υλοποίησή του.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανέφερε η κα Hubner, θα αποφασίσει εντός 10 ημερών για την αίτηση της Ελλάδας για συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.

Εκτός από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση θετική εμφανίζεται η Επίτροπος και για το θέμα της παράτασης μέχρι και το τέλος του 2009 που έχει ζητήσει η χώρα μας για τα δύο προγράμματα υπουργείων αυτό του ΠΕΧΩΔΕ (οδικοί άξονες) και του Μεταφορών (σιδηρόδρομοι-αστικές μεταφορές-λιμάνια) που χρηματοδοτούν υποδομές στις πυρόπληκτες περιοχές.

Πάρα το γεγονός ότι στη χθεσινή της ομιλία η κ. Hubner δεν το είπε σαφώς, στην προσωπική ιστοσελίδα της επιτρόπου υπήρχε χθες θέμα με βάση το οποίο η Ελλάδα πήρε παράταση ενός έτους για τα δύο προγράμματα που έχουν σε αυτή τη χρονική περίοδο υπόλοιπο υλοποίησης περίπου 2,4 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά, δε, στα περιφερειακά προγράμματα των πληγεισών περιοχών, και επισημαίνοντας και η ίδια δεν μπορεί να ξεχάσει τα ελαιόδεντρα που είδε να καίγονται δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται και άλλους τρόπους συνδρομής στην Ελλάδα για ανασυγκρότηση και ότι σε αυτό πλαίσιο «ένας χρόνος παράτασης της προθεσμίας επιλεξιμότητας για τα προγράμματα Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής μπορεί να είναι μία δυνατότητα». Επίσης δήλωσε «σίγουρη ότι σύντομα θα μπορώ να ανακοινώσω ευχάριστα νέα» και για τη «χορήγηση παράτασης σε προγράμματα που αφορούν σε οδικούς άξονες, σιδηροδρομικά δίκτυα, λιμένες, αστική ανάπτυξη, περιβάλλον και την Κοινωνία της Πληροφορίας».
Απόσπασμα από τη Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: